26 Kasım 2015 Perşembe

BANA HAYIR DEMEYİ ÖĞRET, AŞK

kütüphane dekorasyon ev ile ilgili görsel sonucu

Bu akşam kendime şekersiz bir Türk kahvesi yapıp, kitaplığımın önündeki tekli koltuğuma oturdum. Odaya ancak kitap okunacak kadar loşluk veren yerden aydınlatmanın altındaki sandalyede oturan Sabahattin Ali'yle başladım sohbetime. Önce kahve içip içmeyeceğini sordum, "hayır" dedi. Çok kararlı bir "hayır"dı bu. Bir insan nasıl bu kadar net "hayır" diyebilirdi ki. Halbuki sadece bir kahve demiştim. Niye o kadar kesindi. Neden hiç düşünmedi, neden es vermedi, neden bugün iki tane içtim üçüncü çarpıntı yapıyor demedi ama demedi işte kuru bir "hayır" dedi.

Çabucak konuya girdim. Çünkü bilirim, uzun uzun sohbet edecek zamanı yoktur onun. Cümlelerini israf etmez. "Sabahattin Bey, nasıl kısa kısa cümlelere sığdırabiliyorsunuz kocaman aşkları? Nasıl bu kadar güzel seven adamları yazıyorsunuz? Nasıl siz anlatırken o kadınları tüm erkekler sevmeliymiş gibi hissettiriyorsunuz?" Kafasında şapkası, üzerinde jilet gibi ütülenmiş siyah takım elbisesiyle, elindeki purodan bir nefes çekti ve "sen hiç hayatında herkesin aşık olacağına inandığın bir kadının tek aşkı olabildin mi" diye sordu. AŞK'tan bahsediyordu. "Eğer olduysan o kadını anlatırken hayatında hiçbir şeyde olmadığın kadar seçici olursun kelimelerini seçerken ve aklından geçenlerle değil, kalbinden geçenlerle yazarsın onu" dedi.

Kahvemden bir yudum alıp karşıma bakıp "peki" dedim. Daha soracağım şeyler vardı ama Sabahattin Ali'nin yazılacak başka romanları vardı belki de bir yerlerde, gitmişti.

O gitti. Bense oturduğum yerde aşkla AŞKta kaldım. Kuru bir "hayır" bana ölüm kadar uzakken...

pamir

10 yorum:

  1. Merhabalar.

    "Bana hayır Demeyi Öğret, AŞK" başlıklı bloğunuzu okudum. Söz konusu "HAYIR", hayatın her aşamasında söyleyebilmek için miydi, yoksa sadece "AŞK" ta mı söyleyebilmek içindi?

    Aslında "HAYIR" sonradan öğrenilmiyor biliyor musunuz? Fıtratınızda olması gerekiyor.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep Altun

      Merhaba..

      Sanırım hayatın her bölümünde "hayır"a ihtiyacımız oluyor.

      Kesinlikle size katılmaktayım. "hayır" insanın yaradılışında var. Ve sonradan yaşamımıza dahil etmemiz çok ama çok zor.

      Değerli yorumunuz için teşekkür ediyorum.
      Sevgiyle kalın..
      :)

      Sil
  2. Hayır diyebilmek önemli.
    Hayır diyemediğin zaman sonuç genellikle diyemeyen insanın başına kabak patlatıyor.
    Bu yüzden küçük yaşta öğrendim hayır demeyi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. le yan

      Evet kesinlikle önemi.
      :)
      Bu güzel bir bakış açısı ve güzel bir ifade şekli olmuş. Öyleyse kabak patlamasın diye kesinlikle öğrenmeli "hayır" demeyi.
      :)
      İşte siz şanslı insanlardansın. Bir ömür diyemeyenleri tanıyorum ben.
      :)
      Sevgiyle kalın..
      :)

      Sil
  3. öyle bir kadının tek aşkı olmak özel bir duygu olmalı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maviye iz süren

      Gerçekten de öyle ama sanırım hayatımızda ki kadınları/adamları biz nerede görmek istiyorsak oraya koyuyoruz. Yoksa bir anda silinip gitmezdik birbirimizin hayatından.

      :)

      Sil
  4. eyvah sen de puder'e aşık olmuşsun demek ki :) bir günümüz puder'i :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone

      Evet bir günümüz Maria Puder'ine. Ve sanırım hepimizin isteği gerçek aşkı bulmadan gitmemek. Ama kimimiz şanslı kimimiz şanssız.
      :)

      Sil
  5. Bu aşk beraberinde acı da getirecek gibi gözüküyor:( aşkta da hayır demek sanırım çok zor olacak kahramanımız için...çok güzel bir öykü....ayrıca öykü gibi değil yaşanmış gerçek hayat hikayesi gibi anlatımınız var çok beğendim. Elinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bücürükveben

      Sanırım yazdıkça neler yaşandığını okuyor olacaksınız. Hayır demek yaradılışında olmayan herkes için çok zor, bunu da sanıyorum.
      :)
      Teşekkür ediyorum.
      Sevgilerimle
      :)

      Sil